Sunday, August 23, 2009

BELAJAR DENGAN MAK





Pada cuti yang lalu, aku berkesempatan untuk berguru dengan mak - belajar buat karipap!!

Bahan-bahan:
minyak masak
garam
serbuk lada hitam / serbuk kari
daun bawang, daun sup
ubi kentang
air
tepung gandum
marjerin
bawang besar

Inti karipap:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Goreng bawang besar yang telah dipotong.
3.Masukkan ubi kentang yang telah dipotong dadu.
4.Tambah air.
5.Masukkan garam, serbuk lada hitam/ serbuk kari secukup rasa.
6.Bila dah mendidih, masukkan daun bawang,daun sup yang telah dipotong halus.
7.Masak sehingga ubi kentang menjadi empuk dan air menjadi kering.

Adunan tepung:
1. Bancuh air garam
2. Masukkan tepung gandum ; 0.5kg untuk ~20 ketul lebih
3. Masukkan sedikit marjerin.
4.Masukkan air garam.
5. Uli tepung sehingga teksturnya jadi seperti plastercin.

Akhirnya:
1.Letak tepung pada papan canai, pada pencanai,pada acuan karipap dan pada bekas nak letak karipap.
2. Bahagikan tepung, buat bulat-bulat.
3. Canai dan ratakan setiap ketul tepung, jangan nipis sangat, ikut saiz acuan, letak atas acuan siap-siap.
4. Masukkan inti,jangan banyak sangat.
5.Tutup dan ketatkan acuan, buang lebihan tepung di bahagian tepi.
6. Keluarkan karipap dengan berhati-hati dari acuan.
7. Lepas dah siap semua,boleh goreng - deep fry !!! Sehingga kuning/perang masak.

p/s acuan karipap digunakan sebagai jalan pintas, sebab masing-masing tak pandai kelim karipap! Lagipun jika gunakan acuan,karipap jadi bulat dan montel !

Terima kasih mak, sudi luangkan masa...
Teringat ekspresi wajah ayah ketika menjenguk ke dapur, apalah dua beranak ni tengah buat?...

No comments:

Post a Comment